zomerwijn

Zomerwijn

Een typische zomerwijn is fris, fruitig, toegankelijk en heeft een goede doordrinkfactor. Als het warm is stijgt alcohol snel naar het hoofd. Vandaar dat een geschikte zomerwijn niet te veel alcohol bevat. Traditioneel denk je in de zomer aan een rosé of mousserende wijn. Ook een rode wijn kunt u prima in de zomer drinken. Hier leest u 5 wijntips voor uw tuinfeest, tuindiner of barbecue.

Frisse witte wijn

Een typische zomerwijn is de Sauvignon Blanc (genoemd naar het wijnras waarvan de wijn gemaakt is). De smaak is fruitig en fris. Traditioneel komt de Sauvignon Blanc uit het Loire-gebied en de Bordeaux. Tegenwoordig worden buiten Frankrijk mooie Sauvignon Blancs gemaakt, zoals Spanje, Italië, Oostenrijk, Zuid-Afrika, Californië, Argentinië, Australië en Nieuw-Zeeland.

 

De Sauvignon Blanc is zeer geschikt als aperitiefwijn. De wijn past zeer goed bij frisse salades, de barbecue (met witvlees), gerookte gerechten, vegetarische gerechten of geitenkaas (bij andere kazen past Sauvignon Blanc minder goed)

 

Mousserende wijn

Een mousserende wijn (ofwel bubbeltjeswijn) geeft een feestelijk tintje aan uw tuinfeest of barbecue. Champagne is de meest bekende mousserende wijn. Een exclusieve Champagne is echter prijzig. Er bestaan goede alternatieve mousserende wijnen die volgens een vergelijkbaar procedé zijn gemaakt. Voorbeelden zijn een Spaanse Cava, een Italiaanse Spumante, een Duitse Sekt of een Cremants uit de Elzas. Ook in Californië, Niew-Zeeland en Australië worden mooie bubbelwijnen geproduceerd.

 

Een mousserende wijn is goed te combineren met uitgesproken (pittige) kruiden, vis, lichte vleesgerechten, fruit of wit- en roodschimmelkazen.

 

Vinho Verde (groene wijn)

Dit wijntype komt uit Portugal en is gemaakt van druiven die nog niet helemaal rijp zijn. De wijn wordt letterlijk “groene wijn” genoemd omdat het een jonge wijn is. (Dit zegt overigens niets over de kleur van de wijn zelf.) Vinho Verde is fruitig, licht zuur en is heel licht mousserend. De wijn bevat en een relatief laag alcoholpercentage.

 

Vinho Verde is een heerlijke aperitiefwijn en past goed bij toast met tapenade en paté. De wijn smaakt prima bij seafood, Chinese gerechten, salades en fruitsalades.

 

Rosé

Rosé wordt gemaakt van blauwe druiven. Na het persen wordt het druivensap meteen gescheiden van de druivenvliesjes. Bij rode wijn gebeurt dit niet. Hierdoor is de rode wijn donkerder dan de rosé. Vaak wordt gedacht dat rosé wijnen alleen geschikt zijn om te drinken op een terras in de avondzon. Dit is een onterecht vooroordeel. Een rosé past prima bij een zomers diner.

 

Rosé is zeer geschikt als aperitiefwijn en kan goed bij hapjes en tapenade. De wijn smaakt bij salades, licht vlees (zoals lam, kip, zwezerik), witte vissoorten, provinciaalse kruiden, gerechten met een zoet accent.

 

Stevige rode wijn

Een rode wijn is voor de zomermaanden minder voor de hand liggend. Toch kan een stevige rode wijn heel goed passen bij een barbecue. De smaak van een lichte wijn wordt al snel overheerst door de sterke smaak van marinades of rood vlees (zoals een entrecote of steak). Neem bij een barbecue een mooie Bordeaux of Cabernet Sauvignon.