winterwijn

Winterwijn

Bij de wintermaanden past een ander soort wijn dan in de zomer. Gevoelsmatig denk je in de winter aan een zware, aromatische rode wijnen waar je het warm van krijgt. Wij denken overigens dat u in de winter ook prima een kruidige witte wijn kunt drinken. Op deze pagina leest u vier wijntips voor in de wintermaanden.

Grenachewijn; een wijn voor bij de openhaard

Op een koude winteravond is het heerlijk om bij de openhaard te zitten met een lekker glas wijn. In deze setting past een rode wijn gemaakt van de Grenache druif. De Grenache (noir) komt oorspronkelijk uit Spanje waar hij Garnacia Tinta wordt genoemd. Het is de meest aangeplante blauwe druif in de wereld. De druif heeft een voorkeur voor een heet en droog klimaat. De Grenache druif is daarom ook bijzonder geschikt voor biologische (dynamische) teelt. In een heet en droog klimaat komen weinig ziektes en rot voor in de wijngaard. De wijnboer hoeft minder gebruik te maken van schadelijke bestrijdingsmiddelen en kunstmest (en dat is biologisch).

 

Het meest bekend zijn de Grenachewijnen uit het Rhône gebied, de Languedoc-Roussillon en het Noorden van Spanje. Dit zijn de belangrijkste producenten van dit type wijnen. Sommige wijnen zijn vrijwel alleen van de Grenachedruif gemaakt. Dit noem je een cépagewijn (een wijn dat voor minimaal 85% uit één druivensoort bestaat.) Een Grenachewijn komt ook voor in een “blend”. De wijn wordt dan gemengd met wijnen van andere druivenrassen, zoals de Syrah en Mourvèdre (Frankrijk) of de Tempranillodruif (Spanje).

 

Een rode Grenachewijn smaakt krachtig, rond, fruitig en kruidig. Het bevat meestal een hoger alcoholpercentage. De wijn is over het algemeen geen bewaarwijn. Een krachtige Grenache blend past bij een gezellig avondje naast de openhaard. Daarnaast is het goed te combineren met reebout of reerug, wild konijn, fazant of patrijs en gerechten met tijm, rozemarijn of knoflook.

 

Gewürztraminer; een wijn voor bij de zuurkoolstamppot

Stamppot wordt door velen gezien als een eenvoudig doordeweeks gerecht waarbij geen wijn past. Wij denken dat bij een heerlijke klassieke Hollandse stamppot best een goede wijn gedronken mag worden. Neem bijvoorbeeld een zuurkoolstamppot met een ambachtelijke rookworst. Bij dit gerecht kunt u heel goed een Gewürtztraminer drinken. Dit type wijn is gemaakt van de witte druivensoort Gewürztraminer, de meest aromatische en kruidige druif van alle druivensoorten. Vandaar ook de naam “Gewürtz”, dit betekent kruidig in het Duits.

 

De Gewürtztraminer wordt vooral verbouwd in de Franse Elzas onder de naam Gewurtztraminer (zonder Umlaut). De druivensoort wordt ook geteeld in Duitsland, Italië, Spanje, Australië, Nieuw-Zeeland, Chili en Californië. De smaak van een Gewürtztraminer wordt omschreven als geparfumeerd; rijp, sappig en zeer geconcentreerd. De wijn is meestal rijk aan alcohol en laat zich goed bewaren. Het is een van de donkerste witte wijnen die er zijn.

 

Gewürtztraminer bestaat in een zoete variant en een (half) droge variant. De zoete Gewürtztraminer is een dessertwijn die goed smaakt bij Crème Brûlée en desserts met banaan, perzik, vijgen of aardbei. De (half) droge variant drinkt u bij de zuurkoolstamppot. Daarnaast past het ook erg goed bij de Elzasser kaas Munster, gekruide Aziatische gerechten zoals een curry, gerookte vissoorten en gerechten met een lichtzoet tintje.

 

Bisschop; wijn om warm van te worden

Misschien heeft u wel eens gehoord van Glühwein, Glögg of Grog. Dit zijn warme alcoholische dranken die worden gedronken na het wintersporten. Een typisch Hollandse variant is de Bisschopwijn. Dit is een rode wijn met kruiden die u een tijdje laat trekken. U kunt de Bisschop bereiden op en kookplaat maar veel gezelliger is het om de wijn te laten trekken op de kachel (als u die heeft). Bisschopwijn combineert u niet met een diner. U drinkt het na een winterse wandeling of op een knusse winteravond met familie en vrienden.

 

Er bestaan inmiddels vele varianten van de bisschopwijn. Hier leest u één variant. Neem: 1 fles rode wijn – 100 gram (basterd)suiker – een kaneelstokje – een sinasappel of mandarijn – 8 hele kruidnagels. Giet de wijn in een pan,voeg de suiker en het kaneelstokje toe. Druk de kruidnagels in de sinasappel of mandarijn. (Snijd eventueel de sinasappel in twee helften.) Doe de sinasappel of mandarijn bij de wijn. Laat het geheel minimaal 30 minuten trekken. Let er op dat de wijn niet gaat koken.

 

Pinot Noir; een wijn die past bij wild

De herfst- en wintermaanden zijn typische maanden voor wild. Klassiek is de combinatie van Bourgognewijnen met wild. De Bourgogne is een uitgestrekte wijnstreek dat 100 kilometer ten zuiden van Parijs ligt. In deze streek wordt al vele eeuwen lang wijn gemaakt. In de Bourgogne komen verschillende druivenrassen voor en bestaan er verschillende grondsoorten. Vandaar dat in de Bourgogne verschillende type wijnen geproduceerd worden met een eigen smaak. De Bourgogne is een prachtig wijngebied voor zowel witte als rode wijnen.

 

Een karakteristieke rode wijn uit de Bourgogne is de Pinot Noir. De Bourgogne heeft een koel klimaat waardoor de Pinot Noir- druif langzaam rijpt. Dit komt overigens de kwaliteit van de wijn wel ten goede. Het is lastig gebleken om de Pinot Noir ook buiten de Bourgogne te kweken. De laatste jaren komt de druif toch voor in Duitsland, Italië, Oostenrijk, Oost-Europa, de VS, Nieuw-Zeeland en Zuid- Afrika.

 

Bij de jonge Pinot Noir wijnen komen de primaire aroma’s duidelijk naar voren. De smaak doet denken aan; framboos, zwarte bes, kers en aardbei. In gekoelde vorm kunt u deze wijn prima drinken bij lichte gerechten, zoals licht vlees en vis. De gerijpte Pinot Noir bevat rijkere en complexe aroma’s gekenmerkt door aardse, animale en boerse tonen. Deze variant is prima te combineren met wild en roodvlees. Let u er dan wel op dat u hierbij niet te vette of zware sauzen serveert.