wijn

Wijn uit Umbrië; Cantina Ponteggia Lori Lori

Wijn uit Umbrië is wat onbekend, maar zeker niet onbemind. Al in de antieke oudheid werd in dit deel van Italië, grenzend aan Toscane, wijn gemaakt. De bodem kent een hoog gehalte aan hard gesteente met mineralen, bedekt met klei en zand.

 

De wijn die hier wordt beschreven is gemaakt door de man die u toezwaait, keldermeester Marco van Cantina Ponteggia. De wijngaarden liggen in San Gemini, 80 kilometer van Rome.

 

wijn

 

De ambachtelijke wijn wordt gemaakt in de eigen wijnkelder. De druiven worden aangevoerd vanaf de omliggende wijngaarden, waardoor een minimum aan sulfiet wordt gebruikt. De wijn in deze fles is van A tot Z te volgen: van druif in de wijngaard tot wijn in de fles. En dat proeft u. In grote vaten van 4000 liter heeft de wijn een lichte houtlagering meegekregen (na een paar maanden op barrique), waardoor de druivenrassen sangiovese (70%), montepulciano en merlot een heerlijke fruittoon hebben ontwikkeld.

 

Als wijnliefhebber is een bezoek aan deze streek meer dan de moeite waard: men kan een uitstapje richting Perugia maken om één van de mooiste wijnmusea in Europa, in Torgiano, te bezoeken. Om over de cultuur in Perugia, Orvieto en Assisi maar te zwijgen.

 

In de wijnen van Ponteggia treft u een product, waarop men zelf trots is en waarin de eeuwenlange traditie van wijnbouw in Umbrië ligt opgesloten. Een leuk detail is dat de  wijnen van Ponteggia ook in het Vaticaan worden gedronken, ook door de nu afgetreden paus. En begon hij ooit zijn aanvaarding van het ambt niet met de woorden dat hij slechts ‘een eenvoudig werker in de wijngaard Gods was’…

 

Cantina Ponteggia Lori Lori Rosso

 

De fles die u op de foto ziet is genoemd naar zijn zoon: Lorenzo. En is ongeveer 4 jaar oud en gerijpt in grote houten vaten waarin twee jaargangen worden vermengd om een zekere smaakconstante na te streven.

 

Leuk detail: deze zomer berichtte een oud inkoper van het Belgische Fourcroix dat hij nog nooit zo’n wijn had geroken en geproefd in zijn prijsklasse, en , verzekerde hij, hij had alles in zijn wijnleven geproefd!! Het blijft natuurlijk een kwestie van smaak, maar toch….

 

Proost!, ook namens alle medewerkers van Cantina Ponteggia.

 

Dit artikel is geschreven door Wij-N-Wereld

wijn

Zin in een mediterraan buffet?
Bekijk hier het menu!

wijn

Geen tijd om zelf hapjes te maken?
Bekijk hier ons hapjes assortiment!