checklist voor het organiseren van een tuinfeest

Checklist voor het organiseren van een tuinfeest

In deze zomer wisselt het weer van zeer fris tot tropisch warm. Laat het weer u niet weerhouden een tuinfeest te organiseren voor uw vrienden of familie. Tegenwoordig zijn er vele mogelijkheden op het gebied van partytenten en terrasverwarmers zodat u ook op een koele avond een tuinfeest kunt geven. Lees hier een checklist voor een geslaagd tuinfeest.

Plan een datum en verstuur een uitnodiging

Als u een datum heeft geprikt voor uw feest, kunt u uw gasten uitnodigen. Doe dit ongeveer 3 weken van te voren. U kunt ervoor kiezen een uitnodiging te versturen via de bekende communicatiemiddelen (mail, telefoon, post). Tegenwoordig zijn er ook speciale websites waarmee u mensen kunt uitnodigen of een afspraak kunt inplannen, zoals www.afspreken.nl. Zo plant u bijvoorbeeld de datum waarop meeste van uw genodigden kunnen komen.

 

Regel een partytent

In Nederland heb je nooit garanties op goed weer. Bij het organiseren van een tuinfeest is een partytent of andere overkapping absoluut noodzakelijk (ongeacht het weertype). Bij regenachtig en koel weer vinden mensen in een partytent beschutting, zeker als u aan deze tent zijschermen kunt vastmaken. Als het fris en winderig is, raden wij aan een terrasverwarmer te plaatsen. Bij warm en zonnig weer geeft een partytent schaduw en verkoeling.

 

Zet eten, zoals een buffet of hapjes, altijd onder een overkapping. Zo loopt u geen enkel risico dat vogels “iets” op uw feestvoedsel laten vallen.

 

Zorg voor voldoende meubilair

Het mooiste is het als al uw gasten kunnen zitten. Echter hoe meer gasten u heeft, hoe lastiger dit wordt. Als er veel gasten komen, zet dan een aantal sta-tafels neer. Maak ook wat knusse zithoekjes. Let op de positie van het meubilair. Als u gaat barbecueën, zorg dan dat uw gasten niet in de rook zitten.

 

Extra meubilair, servies en bestek leent u bijvoorbeeld bij vrienden of u huurt het bij een speciaal verhuurbedrijf. Als u gebruik maakt van een professionele cateraar dan levert deze meestal meubilair, servies en bestek met uw catering mee. Dat scheelt u een hoop geregel!

 

Het eten en drinken

Bij een tuinfeest denk je al snel aan een barbecue. Dit is zeer geschikt als u veel mensen heeft uitgenodigd. Voor grote groepen is een zomers buffet ook aan te bevelen. Serveer verschillende salades, kleine hapjes, stokbrood met kruidenboter en vers fruit. Overweeg bij kleine gezelschappen eens een intiem diner in de buitenlucht.

 

In de zomer zullen uw gasten behoefte hebben aan koude dranken, zoals bier en fris. Leg een aantal flesjes of blikjes in een emmer met ijswater zodat uw gasten deze zelf kunnen pakken. Zijn uw vrienden fijnproevers, selecteer dan zorgvuldig een aantal zomerwijnen of zorg voor een zomerse cocktail.

 

Uiteraard kunt u het eten en drinken voor uw feest helemaal zelf regelen. Dit kost over het algemeen veel tijd en energie. Overweeg ook eens een professionele cateraar in te huren. Deze verzorgt uw eten en drinken van A tot Z. Vaak neemt de catering op een feest de meeste tijd in beslag. Als het eten en drinken voor u geregeld wordt dan bent u meer ontspannen op uw eigen feest en kunt u alle aandacht geven aan uw gasten.

 

Denk aan de “sfeermakers”

Het is leuk als u uw feest aankleedt met bloemen, slingers of andere versieringen. U kunt een thema kiezen, bijvoorbeeld “Tropical”. De aankleding van uw feest hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Het is al heel feestelijk als u op de tafels potjes of vaasjes met bloemen plaatst. Als het donker wordt, is het heel sfeervol om potten met kaarsen neer te zetten. Tegenwoordig zijn er slingers te koop met feestelijke tuinverlichting.

 

Ook muziek mag niet ontbreken. Let er wel op dat u de muziek niet te hard zet. Het is onprettig voor uw gasten als zij elkaar niet kunnen verstaan. Ook uw buren zullen niet blij zijn met luide muziek. Vergeet overigens niet uw buren in te lichten over uw tuinfeest.