tafelschikking

Tips voor een uitgekiende tafelschikking

Bij een exclusief diner heeft u uiteraard aandacht voor het eten en drinken. Bij diners vanaf zes personen is het aan te raden ook na te denken over een tafelschikking. Door een uitgekiende tafelschikking zult u zien dat uw gasten meer met elkaar praten. Op deze pagina leest u 5 tips hoe dit kunt realiseren.

1. Passende combinaties

Plaats gasten naast elkaar waarvan u denkt dat ze met elkaar kunnen opschieten. Mensen die elkaar al goed kennen, zet u beter niet naast elkaar. Zo krijgen uw gasten de kans nieuwe mensen te ontmoeten. Bij veel tafelschikkingen zitten vrouwen en mannen om en om. U kunt ervoor kiezen gesloten types in het midden van de tafel te plaatsen, zo krijgen ze niet de kans zich af te zonderen.

2. Naambordjes of een creatievere oplossing

Voordat de gasten aan tafel gaan, vertelt u dat er een tafelschikking is. Dit voorkomt verwarring. Er zijn verschillende manieren waarop u de tafelschikking kunt aangeven. U kunt uw gasten persoonlijk naar hun plek begeleiden of u plaatst naamkaartjes op de servetten. Er bestaan ook creatieve manieren om uw gasten hun plaats te wijzen. Knip foto’s of ansichtkaarten in twee stukken en laat uw gasten de passende helften bij elkaar zoeken. Dit breekt meteen het ijs.

3. Speciale plaats voor hoofdgasten

Hoofdgasten zijn uw belangrijkste gasten. Voor de plaatsing van deze gasten bestaan officiële regels. Een vrouwelijke hoofdgast zit rechts van de gastheer. De mannelijke hoofdgast hoort links naast de gastvrouw.

4. Van plaats wisselen

De gastheer of gastvrouw gaat pas aan tafel als alle gasten hun plaats hebben gevonden. U houdt in de gaten of iedereen het naar zijn zin heeft. Als u lang aan tafel zit, is het verfrissend om van plaats te wisselen na de tweede gang.

5. Geef stof tot praten

Bij het bedenken van de tafelschikking, plaatst u mensen naast elkaar met dezelfde interesses. Hierdoor hebben de tafelgenoten genoeg onderwerpen om over te praten. Een exclusieve vaas of ander bijzonder object op tafel levert vaak voldoende gespreksstof op om het ijs te breken aan het begin van het diner.