checklist voor een geslaagd feest

Checklist voor het organiseren van een feest

Een geslaagd feest vraagt om een gedegen voorbereiding. Het organiseren van een feest kost veel tijd. Met een goede checklist wordt het regelen van een feest wel een stuk makkelijker. Op deze pagina vindt u een aantal belangrijke punten waaraan u kunt denken als u een feest gaat organiseren.

 

Stel een datum en tijdstip vast

Denk goed na over het tijdstip van uw feest. Het tijdstip bepaalt het karakter van uw feest. Houdt u het feest bijvoorbeeld door de week, kies dan voor een cocktail met aansluitend een buffet. Uw gasten kunnen dan op tijd weer naar huis. In het weekend kunt u later beginnen en eindigen. U kunt dan beter hapjes serveren. Bij het plannen van een datum is het verstandig rekening te houden met schoolvakanties. Op internet staan overzichten met alle schoolvakanties in Nederland.

 

Kies een locatie

U kunt ervoor kiezen een exclusieve locatie af te huren. Dit is gemakkelijk en scheelt u tijd in de voorbereiding. Een feest thuis is verreweg het meest intiem en persoonlijk. Veel Nederlandse huiskamers zijn echter beperkt in hun ruimte. Dit hoeft geen probleem te zijn. Stem hier het aantal gasten op af dat u uitnodigt. Geeft u het feest overdag, dan kunt u uw gasten in etappes gedurende de dag uitnodigen. Zorg er wel voor dat u niet teveel gasten in één ruimte plaatst, dit maakt de sfeer benauwd en bedompt. Zorg altijd voor voldoende ventilatie.

 

Bedenk entertainment

Uw gasten willen vermaakt worden. Een goed gezelschap garandeert een geslaagd feest. Muziek – life of van een CD – mag uiteraard niet ontbreken. Toch kan het erg leuk zijn te zorgen voor extra entertainment; een spel, een acteur of een andere originele activiteit. Als er kinderen op uw feest komen, zorg dan voor speciale kinderactiviteiten. Zo kunnen de volwassenen rustig met elkaar bijpraten.

 

Maak een gastenlijst en verstuur een uitnodiging

Maak een gastenlijst voor uw feest. Neem hiervoor de tijd zodat u niemand uit uw kennissenkring vergeet. Verstuur een uitnodiging minimaal twee tot drie weken voor uw feest. Tegenwoordig zenden veel mensen uitnodigingen per e-mail of SMS. Overweeg ook eens een origineel kaartje per post te versturen. Dit is vele malen persoonlijker.

 

Regel de catering

U kunt zelf zorgen voor het eten en drinken op uw feest. Dit kost veel tijd aan boodschappen, bereiding, klaarzetten en opruimen achteraf. Het is ook mogelijk een cateraar in te huren. Dit zorgt voor een hoop rust voor en tijdens uw feest. Vaak regelt een cateraar meer dan alleen uw eten en drinken. Hij zorgt ook voor servies, bestek, een tap en meubilair. Een cateraar zet uw spullen voor u klaar en ruimt achteraf netjes voor u op.

 

Denk na over de inrichting van de ruimte

De aankleding en sfeer van de ruimte kan uw feest maken of breken. Denk bijvoorbeeld aan de verlichting. Plaats schemerlampen of kaarsen met een warme gloed (roze licht blijkt het meest sfeervol.) Denk na over de aankleding met bloemen of andere decoratie. Zorg ervoor dat mensen kunnen zitten of regel sta-tafels. Extra meubilair kunt u huren. Als u een cateraar inschakelt, levert deze vaak meubilair mee.

 

Vermaak u zelf

Regel alles zoveel mogelijk van te voren en laat zo min mogelijk aan het toeval over. Neem minimaal 1,5 uur van te voren rust zodat u ontspannen bent op uw eigen feest. Neem ook de tijd om u zelf feestelijk aan te kleden en op te maken. Vergeet niet van uw eigen feest te genieten!